13 Ocak 2014 Pazartesi

Merhaba ve "Brandade" Fırında Patatesli Balık



Merhaba!
Açılışı, kolay ve bir o kadar da lezzetli bir tarif ile yapıyorum. Fransa'nin Nimes bölgesine ait bir tarif "Brandade." Patates püresi ve balık haşlamasının karıştırılıp fırınlanması sonucu ortaya çıkan bir lezzet. Paris'te daha çok bu şekliyle yani patatesli fırınlanmış hali yapılırken Occitan ve Basque bölgelerinde balık püresi ve zeytinyağı karışımı daha yaygın. En çok kullanılan balık ise morina balığı. Bizim dondurucumuzda lieu noir vardı. Ne yapsak derken DBF brandade yapabileceğimizi söyledi. Ben daha önce hiç yememiştim, dolayısıyla nasıl bir şey olduğuna dair hiç bir fikrim yoktu. İnternette kısa bir araştırmadan sonra gözüme en güzel görünen tarifi uygulamaya karar verdim. Soğansız yemek olur mu ya diye Türklüğümü de gösterip bir de soğan ekledim orijinal tarife. Sonuç olarak repertuarıma yepyeni ve çok lezzetli bir tarif eklenmiş oldu.
Hadi simdi tarife gecelim...
Malzemeler:
  • 250 gr. lieu noir fileto (ayni miktarda morina ya da beyaz etli baska balıklar da olur.)
  • 350 gr. patates
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 kaşık zeytinyağı (+2 kaşık uzeri için)
  • 50 gr. çiğ krema
  • defne yaprağı
  • kekik dalı
  • tuz
  • karabiber
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup buharda pişirin. Bir çatal yardımıyla püre haline getirin.
  2. Patatesler haşlanırken başka bir tencereye balık filetoları, defne yaprağını ve kekik dallarını koyup soğuk su ekleyerek haşlayın. Su kaynamaya başlayınca altını kapatıp süzün. Bir çatal yardımıyla balıkları ufalayın.
  3. 4 kaşık zeytinyağını tencereye alın. Ezilmiş sarımsakları ve küçük doğranmış soğanları ekleyip kavurun. Uzerine püre patatesleri ve balığı ekleyin.
  4. Karışıma kremayı ekleyip çırpma teli ile karıştırın. Tuz ve biber ile tatlandırın.
  5. Karışımı fırın kabına alıp üzerine çatalla şekil verin. Kalan 2 kaşık zeytinyağını da üzerine gezdirip 210° fırında uzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Notlar:
  • Yanında yeşil salata ve sebze sote ile dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz.
  • Ne yazık ki lieu noir'ın Türkçe karşılığını bulamadım. Beste'nin naneleri'nin hazırladığı listenin altındaki yorumlarda "kömür balığı" olarak bahsi geçmiş, ne kadar doğru bilemiyorum. 
  • Balık yemeyen çocuklara balık yedirmenin kolay bir yolu olabilir bu tarif :)

2 yorum:

  1. Bayilirim :) okurken bile agzim sulandi balikçinin yolu gorundu anlasildi. Turkiye sularinda yok bu baliktan ama herhangi bir yagsiz beyaz etli balikla yapilabilir. Birde tuzlu morinayla yapiliyor ama tuzunu cikarma islemi zahmetli birazcik ogrencilik donemi isi degil :) kolay gelsin tezinizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim iyi dilekleriniz icin. Boylece blogumun ilk ziyaretcisi ve yorumcusu oldunuz :)
      Son Portekiz seyahatimden sonra tuzlu morinadan bikkinlik geldi acikcasi. Zaman olsa da yapmam :)

      Sil